Benvinguts al bloc d'ACECMA

Benvinguts al bloc d'ACECMA

Aquest Blog vol ser una eïna de comunicació entre els membres i amics d'ACECMA. Aquí trobareu informació i enllaços a temes d'actualitat en el sector del medi ambient. Esteu convidats a participar-hi!

dijous, 17 de febrer del 2011

SOER 2010 Agència Europea de Medi Ambient

L'Agència Europea de Medi Ambient (AEMA) va presentar el passat 30 de Novembre de 2010 el seu quart informe sobre l'estat i les perspectives del medi ambient -SOER2010- una exhaustiva avaluació de com i per què està canviant el medi ambient europeu, i què fem al respecte. El SOER 2010 arriba a la conclusió que un enfocament integrat per convertir Europa en una economia verda i eficient no només donarà lloc a un medi ambient sa, sinó que impulsarà la prosperitat i la cohesió social.

La Nota de premsa de l'AEMA:
El nou informe de l'AEMA indica que la demanda mundial de recursos naturals per alimentar, vestir, allotjar i transportar a la població s'està accelerant. Aquesta creixent demanda de capital natural exerceix cada vegada més pressió sobre els ecosistemes, les economies i la cohesió social a Europa i en altres parts del món. No obstant això, el SOER2010 confirma que les polítiques mediambientals ben dissenyades segueixen contribuint a la millora del medi ambient europeu sense soscavar el potencial de creixement d'Europa.

"Les llavors de l'acció futura ja existeixen: la nostra tasca consisteix a ajudar a arrelar i florir", conclou McGlade.
Un canvi complet a una economia verda i eficient amb els recursos exigeix que tots els recursos mediambientals - la biodiversitat, el sòl, el carboni, els rius, els mars i l'aire que respirem - es consideren plenament en les decisions relatives a la producció, el consum i el comerç mundial.
 

El SOER2010 també recalca com sustentar un enfocament de la gestió dels recursos basat en el capital natural: a través d'una major comprensió dels vincles entre el canvi climàtic, la biodiversitat, l'ús dels recursos i la salut de les persones, a més d'eines com l'ordenació territorial, la reforma fiscal ecològica, la prevenció de la contaminació i la comptabilitat de recursos.
No hi ha solucions ràpides. Les autoritats, empreses i ciutadans han de treballar junts i trobar maneres innovadores per utilitzar els recursos de forma més eficient.

"Consumim més recursos naturals del que és ecològicament segur. La naturalesa de la crisi financera actual hauria de fer pensar", afirma la professora Jacqueline McGlade, Directora Executiva de la AEMA. I això passa tant a Europa com arreu del planeta. Per ara, el canvi climàtic és el signe més visible d'inestabilitat, però una sèrie de tendències mundials apunten a riscos sistèmics grans per als ecosistemes en el futur.

2 comentaris:

  1. La gestió integral (i integrada, per soposat) és el repte. Està bé que des de les instituciones europees (amb normativa comú d'obligat acompliment) es dilueixi l'efecte del canvi de rumb pels canvis polítics locals periòdics. Esperem que el sumatori de representants ciutadans que hi ha a Europa sigui un factor esmorteïdor d'aquesta política canviant més local (estatal, regional, municipal) que sembla posar la proa en funció del timoner.

    ResponElimina
  2. L'informe aporta novetats interessants en l'integració de l'informació ambiental.
    Els conceptes de capital natural i serveis dels ecosistemes son una eina potent per fer front a les pressions que pateix el medi ambient. Molt interessant el nou enfoc

    ResponElimina